I A TU, PER QUÈ ET MOLA ENTRENAR?

Que tinguis ficat l’entreno al cap té història. Hauríem de tirar molt enrere del teu arbre genealògic per a veure d’on ve, però creu-me, els teus primers avantpassats corrien a mort davant o darrere d’un animal. L’exercici és part del teu ADN vulguis o no vulguis, perquè el tens en els gens heretat des de fa molt, molt, temps.

En aquest article veurem per què l’exercici ha estat clau en la història, sigui per supervivència o per una forma d’expressió cultural, social i espiritual.

I si t’interessa tota aquesta moguda de ‘perquè som com som’, llegeix-te ‘Sapiens’ de Yuval Noah Harari, un llibre collonut. T’agradarà.

DEL ‘CORRE PER VIURE’ AL ‘VIU PER CORRE

Va haver-hi una vegada que es corria per a viure. Avui molta penya es va al Decathlon a comprar-se gadgets com si visquessin per a córrer. Som així.

Comencem. Quan no hi havia Mercadonas ni Vuelings, caçar, recol·lectar, construir refugis i desplaçar-se llargues distàncies formaven part de la vida diària. L’activitat física era necessària per a aconseguir aliment, seguretat i abric. Si no, chao. Llavors no hi havia això de ‘em prenc una birra o vaig al gym’. Aquí es corria o es moria.

Després el moviment va començar a evolucionar des d’una activitat purament de supervivència cap a una conscient preocupació per la salut. Si haguessis estat un romà o grec de l’època, t’haguessin agradat els cossos forts i ben formats. Hipócrates, el pare de la medicina moderna, ja deia en el segle IV a. C.: “Si poguéssim donar a cada individu la quantitat adequada d’aliment i exercici, hauríem trobat el camí a la salut perfecta”. Encara que, ben mirat, avui podem saber la quantitat adequada d’aliment i exercici i molta gent prefereix la Play. No tenim remei.

No paren de dir-nos que molts estudis demostren que l’exercici regular redueix el risc de malalties cròniques, millora la salut mental i promou la longevitat. Així que qui no es mogui, que no es queixi. Igual no fa falta ser triatleta i menjar-se una platanera en cada entreno, però cal ser conscients que exercici = salut.

L’EXERCICI ES CONVERTEIX EN OCI (SPOILER: PREGUNTA-LI-HO AL DEL TIGRE)

 

El concepte d’exercici muta al llarg de la història i neixen els jocs i esports, com una extensió natural de l’impuls de moure’s, però per a gaudir i socialitzar-se. Clar que és diferent gaudir practicant-ho o veient-ho per la tele amb unes braves davant.

Pensa que, en l’Antiga Grècia, els Jocs Olímpics no eren només una competència esportiva, sinó també un tros de festival on celebraven la bellesa del moviment i el domini del cos i la ment. Vaja, que anava més enllà de si el yankee té més medallitas que el xinès. Per als romans (tots hem vist Gladiator) els jocs de gladiadors, per exemple, eren una forma d’entreteniment de masses. Nota: com devia molar que en el sorteig de vuitens et toqués un tigre de bengala de 250 kg… Ànim xaval!

Amb el temps, a part d’aquests esports organitzats, han arribat activitats recreatives més informals, com ballar, caminar o muntar amb bicicleta. Ballar està bé i és molt adaptable: pot ser molt exigent i tècnic o pot ser l’anècdota etílica d’unes noces. Caminar és caminar. Sí, és important. Però no és el mateix mirar l’smart wath i dir ‘avui he caminat 3 km’ que fotre un entrenament potent i veure com el teu cos es fa més bonic cada dia. I la bici sempre ajuda. Fas càrdio, cames i, si no és estàtica, arribes lluny.

COS, MENT I ESPERIT. INTERESSANT CÒCTEL.

L’exercici també ha ocupat en la història el seu lloc en les pràctiques espirituals de diverses cultures. Des del ioga a l’Índia, fins a les arts marcials a Àsia, i les danses rituals a Àfrica i Amèrica. El moviment corporal ha estat utilitzat per a connectar ment, cos i esperit. A més, aquest corrent està molt bé, perquè és capaç d’unir la calma i l’encens amb una bona hòstia i directe al tatami.

El ioga, per exemple, és una pràctica mil·lenària que combina postures físiques (asanas), control de la respiració (pranayama) i meditació. El seu objectiu no és només el benestar físic, sinó també la cerca d’un equilibri espiritual i mental. El moviment, en aquest cas, és una via cap a la transcendència. El pilates, potser més de moda ara, cerca enfortir el cos i la ment a través del dinamisme, la força muscular, el control mental, la relaxació i la respiració.

I aquestes dues pràctiques poden ser molt físiques i exigents. Combinades amb un bon entrenament en el gym, són d’allò més.

Les arts marcials, com el kung-fu i el taitxí, també destaquen pel seu enfocament espiritual, combinant l’entrenament físic amb la meditació i la filosofia. Aquestes pràctiques subratllen com l’exercici pot anar més enllà del simple enfortiment corporal per a convertir-se en una eina d’introspecció i autoconeixement. I, per què no, per a defensar-se si un dia fa falta.

 exercici com a espectacle: la fascinació pel cos en acció

 

Ja hem dit que els lluitadors i els atletes de l’antiga Grècia i Roma eren considerats herois, símbols de virtut i excel·lència. Aquesta veneració pel cos i les seves capacitats ha persistit al llarg dels segles fins a arribar a Cristiano Ronaldo.

L’esport modern, transmès a tot el món, ha amplificat aquesta fascinació. Veiem a atletes professionals aconseguir nivells de rendiment gairebé sobrehumans, inspirant a milions de persones a través del seu talent. És curiós com ens fascina el regateig de Messi, el salt impossible de Simon Biles, la ment de Nadal o la tenacitat de Carolina Marín. Són el Cirque du Soleil de l’esport.

L’atractiu dels esports radica no sols en la competència, sinó també en la narrativa humana darrere d’ella: històries de sacrifici, superació i treball en equip. Ens identifiquem amb aquests valors i trobem en l’exercici un mirall dels nostres propis desafiaments i assoliments. I, és clar, també de les nostres limitacions, que sempre està bé conèixer-les.

SI ESTÀS LLEGINT AIXÒ, ALGUNA COSA T’AGRADARÀ D’ENTRENAR.

 

Segur que l’exercici ocupa un lloc important en la teva vida. Pot ser un ritual diari per a mantenir la salut o una forma de diversió o espectacle. És igual. El que sabem és que fer exercici, tant sí com no, t’acaba asseient bé, veritat? Encara més, et senta el doble de bé, com tot el que costa i després agraeixes.

Si tens al cap allò de ‘buscar un gimnàs prop de mi’, si valores un gimnàs 24 h Barcelona, un gimnàs amb entrenament persona i funcional, un gimnàs nocturn on estar tranquil, un gimnàs barcelona low cost, però high quality, un gimnàs sense massificacions i on trobar una comunitat amb la qual connectar, un gimnàs en definitiva que sigui el TEU gimnàs… llavors és clar que Entrena-t 24h és el teu Club.

Ens trobaràs a Sants, Santa Coloma, Sant Andreu, Ciutat de la Justícia, Sant Gervasi-Galvany i pròximament en més zones.

Uneix-te a la nostra història. Crema el sofà, pega-li un uppercut al tigre i flipa com el teu cos pot arribar a ser altre i millor.

 

FES HISTÒRIA, LA TEVA PRÒPIA HISTÒRIA

 

 

TU ETS EL PODER DE L’ENTRENAMENT
BENVINGUT A LA TEVA NOVA VIDA

Trobes el
teu Club

Esculls una
quota

Comences a
entrenar

També et pot interessar